Benoemen van toegevoegde eiwit in vlees en vis

In de volgende pagina, omschrijft of vleesproducten en visserijproducten moeten benoemen wanneer er extra eiwitten zijn toegevoegd aan de dierlijke producten.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Verordening

In Verordening (EU) Nr. 1169/2011 op blz. 304/48, bijlage VI, Deel A, nummer 5 staat het volgende:

Ingeval van vleesproducten, vleesbereidingen en visserijproducten die toegevoegde bevatten, miv gehydrolyseerde eiwitten, van een andere dierlijke oorsprong, wordt in de benaming van het levensmiddel melding gemaakt van de aanwezigheid van deze eiwitten en van hun oorsprong.

Gehydrolyseerde eiwitten

Wat wordt met bovenstaande precies bedoel? En wat zijn gehydrolyseerde eiwitten?

Bij en vis worden soms eiwitten gebruikt om bijvoorbeeld vlees te plakken (trombine). Deze eiwitten moet genoemd worden met de naam van het dier waarvan ze afkomstig zijn. Dat geldt ook voor gehydroliseerde eiwitten van dierlijke oorsprong, ofschoon de meeste gehydroliseerde eiwitten gemaakt worden van plantaardige eiwitten, zoals . Bij het hydroliseren van eiwitten wordt een zeer sterk zuur gebruikt die de eiwitten knippen tot aminozuren of korte ketens van aminozuren. Bouillonblokjes en smaakversterkers (glutaminezuur) worden zo gemaakt. Bij gehydrolyseerde eiwitten zijn de eiwitten zodanig klein gemaakt dat deze niet als ‘lichaamsvreemd’ herkenbaar zijn door het afweersysteem van het lichaam. Zo veroorzaken zij minder tot geen overgevoeligheidsreacties.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Benoemen van toegevoegde eiwit in vlees en vis' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.