Verhullende handelingen
Door verhullende handelingen uit te voeren, bijvoorbeeld:
• Vervalsen of valselijk opmaken van eigen (bedrijfs)administratie, zoals in- en verkoop administratie.
• Vervalsen of valselijk opmaken van registraties t.b.v. controle door de overheid, zoals vangstregistratie, I&R registratie of aangifte bij de Douane.
• Vervalsen of valselijk opmaken van documenten, zoals een factuur, handelsdocument, vergunning, vervoersbewijs, vrachtbrief, analysecertificaat, gezondheidscertificaat, exportcertificaat of dierenpaspoort.
• Vervalsen of valselijk opmaken van een etiket, verpakking of stempel.
• Manipuleren van monsters of de wijze van monstername.
Nalaten van verplichte handelingen
Door verplichte handelingen na te laten, bijvoorbeeld:
• Zonder (juiste) erkenning of registratie produceren of handelen, waardoor toezicht ontlopen wordt.
• Keuringen niet laten uitvoeren, zoals slacht- of exportkeuringen.
• Niet voldoen aan meldingsplicht na een positieve uitslag van de laboratoriumanalyse, zoals bij besmettelijke dierziekten of onregelmatigheden bij diervoeders.
Meer informatie Voedselfraude
Fraude
Voedselfraude gaat over “elke vermoede opzettelijke handeling van bedrijven of personen met het doel kopers te misleiden en daaruit onrechtmatig voordeel te halen, in strijd met de in artikel 1, lid 2, van Verordening (EU) 2017/625 (de agrovoedingsketenwetgeving) bedoelde voorschriften”. Deze opzettelijke inbreuken op de EU-wetgeving inzake de agrovoedingsketen kunnen de goede werking van de interne markt belemmeren en kunnen ook een risico vormen voor de gezondheid van mens, dier of plant, voor het dierenwelzijn of voor het milieu wat ggo’s en gewasbeschermingsmiddelen betreft.
Schandalen
Schandalen zoals de fraude met “koolzaadolie” voor industrieel gebruik (1981) troffen ongeveer 20.000 mensen en leidden in Spanje tot 370 à 835 doden, dioxine in België leidde tot enorme economische verliezen (1999), met melamine vervuilde melk in China leidde tot meer dan 50.000 zieke baby’s en ongeveer zes doden. 000 zieke baby’s en ongeveer zes dodelijke slachtoffers (2008), en meer recentelijk hebben methanolvergiftiging door de verkoop van illegale sterke drank, die ongeveer 59 slachtoffers veroorzaakte in Tsjechië en Polen (2012-2014), paardenvlees in rundvleesproducten (2013), fipronil in eieren (2017) en het slachten van zieke koeien (2019) ook wereldwijd de aandacht getrokken.
Gerelateerde artikelen
Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Hoe wordt fraude gepleegd in de food industrie?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: