- Alle FAQ
- FAQ | Etikettering
- FAQ | HACCP
- FAQ | Handboek
- FAQ | Standaarden
- FAQ | Training
- FAQ | Wetgeving
Voorbeeld: algemene leveringsvoorwaarden
Hier volgt een voorbeeld van een algemene leveringsvoorwaarden, zodat u minimale eisen kan stellen aan de producten van uw leverancier.
Sesam: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, sesam. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Sulfiet: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, sulfiet. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Lupine: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, lupine. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Weekdieren: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, weekdieren. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Cacao: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, cacao. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Glutamaat: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, glutamaat. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Kippenvlees: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, kippenvlees. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Koriander: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, koriander. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Maïs: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, maïs. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Peulvruchten: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, peulvruchten. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
rundvlees: Een veel voorkomend allergeen vor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, rundvlees. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Varkensvlees: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, varkensvlees. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Mosterd: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, mosterd. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Selderij: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, selderij. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Noten: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, noten. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Melk en Lactose: Een veel voorkomend allergeen
In deze pagina, zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan het melk allergeen en een lactose/melksuiker intoleratie.
Ongediertebestrijding: Een algemeen voorbeeld
Hierna volgt een uitleg over ongediertebestrijding, dee preventie ervan en de metingen. Deze voorbeelden maken deel uit van de iMIS Training.
Wortel: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, wortel. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Wat is het doel van reiniging en desinfectie?
Bedrijven moeten voldoen procedures voor reiniging en desinfectie. Deze pagina fungeert als informatie voor reiniging en desinfectie voor een voedselbedrijf.
GFSI goedekeurde normen, BRC, IFS, FSSC
Om de voedselveiligheid te garanderen, worden hieronder verschillende normen toegelicht. Het is belangrijk om een GFSI goedgekeurde norm te gebruiken.
Wat is de levensmiddelenwetgeving in Europa?
Hieronder worden de meest recente en belangrijke levensmiddelenwetgeving in Europa toegelicht. Deze informatie is deel van iMIS Training.
Wat is voedselhygiëne en wat zijn de richtlijnen?
Om veilig voedsel door de hele keten te hebben, speelt voedselhygiëne een grote rol en kunnen maatregelen worden genomen.
Een kruisbesmetting: Wat houd het precies in?
Kruisbesmetting vindt plaats wanneer twee verschillende producten met elkaar in contact komen, waardoor ze kunnen bederven.
GMP: Wat zijn Good manufacturing practices?
In de volgende pagina wodt Good manufacturing practice, of afgekort GMP uitgelegd. Deze informatie maakt deel uit van de iMIS Training.
Wat is Food Defense en waar komt het vandaan?
Om besmetting van voedsel te voorkomen, werd door de Amerikanen de Food Defense in het leven geroepen. Dit informatieblad maakt deel uit van de iMIS training.
Etikettering van levensmiddelen? Waar begin ik?
Etikettering van levensmiddelen, waar begin, wen waar moet je als voedselproducent aan voldoen. Dit infoblad maakt deel uitvan de iMIS wetgeving.
Wat is voedselbederf en kan het worden voorkomen?
In het volgende zal voedselbederf worden uitgelegd. Meerdere punten komen aanbodl; Bron van besmetting, soorten bederf, en bederf preventie.
Staphylococcus aureus: Infoblad voedselveiligheid
Staphylococcus aureus is een bacterie/pathogeen die voorkomt bij mens en dier. Dit informatieblad maakt deel uit van de iMIS Food Training.
Salmonella: Informatieblad over het pathogeen
Salmonella is een bacterie / pathogeen die bij dieren wordt aangetroffen. De risico's en gevolgen van deze bacterie worden in het onderstaande toegelicht.
Wat is legionella en wat zijn de risico’s?
Legionella is een bacterie die voorkomt in water en grond en die gemakkelijk kan worden ingeademd, waardoor mensen ernstig ziek kunnen worden.
E. Coli: Informatie blad preventie van het pathogeen
In het onderstaande worden E. coli en zijn varianten uitgelegd, evenals de bijbehorende symptomen. Deze voorbeelden maken deel uit van de iMIS Food Training.
Molverhouding berekeningen voorbeelden
Om de organische zuren in FSSP studie te berekenen heb je molverhoudingen nodig. Hier volgen een aantal voorbeelden om de molverhouding berekeningen.
Listeria monocytogenes: informatieblad pathogeen
Listeria monocytogenes is een pathogeen en kan consumenten heel ziek maken. Hoe voorkom je listeria, lees het hier in het informatieblad.
Ogediertebestrijding: Knaagdieren & Muizen
Op deze pagina volgt een uitleg over ongediertebestrijding, met de nadruk op ongedierte zoals knaagdieren en muizen, ratten en meer.
Voorraadaantasters, insecten: ongediertebestrijding
In deze pagina volgt uitleg over ongediertebestrijding met betrekking tot voorraadaantasters, bijvoorbeeld insecten en andere soorten.
Micro-organismen: Wat zijn de verschillende soorten?
Het borgen en voorkomen van micro-organismen is een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid. Hier volgt een opsomming met soorten micro-organismen.
Soja: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, Soja. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Pinda (Aardnoten): een veel voorkomende allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, pinda. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Vis: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, vis. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
EI: Een veel voorkomend allergeen voor voeding
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, ei. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Schaaldieren : Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, schaaldieren. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Gluten: Een veel voorkomend allergeen
Hier volgt een pagina over een specifiek allergeen, gluten. Verder zijn er ingrediënten en producten opgesomd, die gelinkt zijn aan deze allergie.
Allergenen: Veel voorkomende voedselallergieën
Voedselallergenen zijn niet ongewoon en kunnen heel gevaarlijk zijn, daarom volgt hieronder een beschrijving met een overzicht allergenen.
Biologische producten procedure levensmiddelen
De volgende pagina omschrijft verschillende aspecten die nodig zijn bij het produceren van biologische levensmiddelen proudcten.
Wat zijn beheersmaatregelen?
In het basisvoorwaardenprogramma staan diverse mogelijke gevaren en aandachtspunten genoemd. De van toepassing zijnde aspecten worden beheerst door procedures, instructies en de daarbij behorende maatregelen.
Hoe zijn de basisvoorwaarden opgebouwd?
Hierbij volgt een tabel met een voorbeeld voor de basisvoorwaarden voor voedselveiligheid, met de norm, de normtekst en de verdere essentiële specificaties.
Meest gestelde vragen voedselveiligheid Q3-2020
Bekijk hier het totaaloverzicht van de meeste gestelde vragen omtrent voedselveiligheid en de wetgeving die in het derde kwartaal 2020 aan ons zijn gesteld.
Wat moet ik doen bij een MRL overschrijding?
Hier volgt beslisboom voor de MRL van pesticides, om er voor te zorgen dat het bedrijf weet wanneer een MRL overschrijding gemeld moet worden aan de NVWA.
Meest gestelde vragen voedselveiligheid 2020!
Bekijk hier het totaaloverzicht van de meeste gestelde vragen omtrent voedselveiligheid en de wetgeving die in het afgelopen jaar 2020 aan ons zijn gesteld.
iMIS Food Speccheck: toepassingen en voordelen
Met Speccheck heeft een food bedrijf alle specificaties van het eindproduct onder controle. Speccheck biedt een compleet systeem van grondstof tot het etiket.
De meest gestelde vragen van kwartaal vier 2020
Bekijk hier het totaaloverzicht van de meeste gestelde vragen omtrent voedselveiligheid en de wetgeving die in het vierde kwartaal 2020 aan ons zijn gesteld.
Wat is / doet de organisatie Skal Biocontrole?
Skal is een Europees erkent Biologisch keurmerk, die controleert en toezicht houd op Nederlandse biologische ketens door midden van certificering en audits.
Wat is het SQF (Safe Quality Food) programma?
De SQF is een GFSI erkend programma voor bedrijven in de voedingsmiddelen branche. SQF is een beheersysteem voor voedselveiligheid gebaseerd op risicobeheer.
Wat is de FSMA (Food Safety Modernization Act)?
De FDA's Food Safety Modernization Act (FSMA) is een van de bekendste wetten van de Verenigde Staten, met de focus op preventie van voedselveiligheidsissues.
Wat is GlobalGAP (Good Agricultural Practices)?
GLOBALGAP is een internationale standaard voor de teelt die zich richt op voedselveiligheid, het milieu, en het welzijn en de veiligheid van het personeel.
Wat zijn de hygiënecodes per sector / product?
Hierbij een tabel van alle goedgekeurde hygiënecodes door NVWA aangeduid per sector of product groep met het jaar van uitgifte, de organisatie en de website.
Product labeling checklist voor levensmiddelen
Hierbij een checklist voor het etiketteren van levensmiddelen, om er voor te zorgen dat het etiket of label voldoet aan de Nederlandse standaarden van de NVWA.
Opslag: Is er een voorbeeld inkoopspecificatie?
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie voor Opslag, met de eisen die gesteld moeten worden voor het huren van een opslagruimte voor levensmiddelen.
Transport: Is er een voorbeeld inkoopspecificatie
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie voor Transport, met de eisen die gesteld moeten worden bij de inkoop van het transport van de levensmiddelen.
Kleding wassen: inkoopspecificatie voorbeeld
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie, met de eisen die gesteld moeten voor de partij die verantwoordelijk is voor het wassen van kleding.
Uitzendbureau: Voorbeeld van een inkoopspecificatie
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie Uitzendbureau, met de eisen die gesteld moeten bij de inkoop van diensten om de kwaliteit van waar te borgen.
Microbiologisch onderzoek inkoopspecificatie
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie, met de eisen die gesteld moeten bij de inkoop van het microbiologisch onderzoek door een geaccrediteerd lab.
Schoonmaak: een voorbeeld inkoopspecificatie
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie, met de eisen die gesteld moeten bij de inkoop van schoonmaak diensten specifiek gemaakt voor voedselbedrijven.
Schoonmaakmiddelen: Inkoopspecificatie voorbeeld
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie, met de eisen die gesteld moeten bij de inkoop van schoonmaakmiddelen voor het gebruik in voedselbedrijven.
Ongedierte bestrijding inkoopspecificatie voorbeeld
Hierbij een voorbeeld van een inkoopspecificatie Ongedierte Bestrijding, met de eisen die gesteld moeten voor de aankoop van ongedierte bestrijdingsmethodes.
Extern onderhoud: Een voorbeeld inkoopspecificatie
Hierbij een voorbeeld, die u kunt gebruiken om voorwaarden duidelijk te maken op het moment dat u gebruikt maakt van een derde partij voor extern onderhoud.
Meest gestelde vragen voedselveiligheid Q3-2020
Bekijk hier het totaaloverzicht van de meeste gestelde vragen omtrent voedselveiligheid en de wetgeving die in het derde kwartaal 2020 aan ons zijn gesteld.
Een food audit? Waar moet ik op letten ?
Een voedselbedrijf moet zich houden aan bepaalde maatstaven tijdens een audit, wat verschilt per standaard BRC, IFS, of de FSSC22000.
International Food Standard (IFS) informatie.
IFS of International Food Standaard is een standaard, die wordt gebruikt om de voedselveiligheid te waarborgen in een voedselbedrijf of elders in de keten.
Wat is de BRC? Het British Retail Consortium?
Het BRC-schema bestaat uit een inspectieprotocol en een technische standaard. BRC is een erkende organisatie bekend voor het waarborgen van voedselveiligheid.
Hoe wordt fraude gepleegd in de food industrie?
Fraude in voedselindustrie kan onderverdeeld worden in twee soorten fraude, 'het verhullenen van handelingen' en 'het nalaten van verplichten handelingen'.
Wat is de definitie (van de NVWA) van fraude?
De NVWA spreek van fraude als er opzettelijk wordt gehandeld in strijd met de wetgeving of regels, een vorm van bedrog, dat leid tot een (economisch) voordeel.
De NVWA Inlichtingen- en Opsporingsdienst, OID
De Bijzondere Opsporingsdienst van de NVWA of de NVWA-IOD, richt zich op de aanpak van (inter)nationale complexe, georganiseerde, georiënteerde criminaliteit.
Is er een overzicht wetgeving per productgroep?
QAssurance beschikt over een uitgebreid overzicht van verordeningen en richtlijnen per productgroep. Dit overzicht is beschikbaar en te downloaden via de site.
HACCP Gevaren voedselveiligheid
Hier volgt een opsomming van de mogelijke gevaren die van pas komen bij een HACCP, Hazard Analysis Critical Control Point, met meerdere links naar de tabellen.
Is er een wetgeving over gefermenteerde rijst?
Voor het antwoorden van deze vraag is EU verordening 1333/2008 essentieel om te weten in welke instanties het gebruiken van gefermenteerde rijst toegestaan is.
Productauthenticiteit, claims en ketenborging
Hierbij een voorbeeldprocedure voor voedselbedrijven voor de productauthenticiteit, de claims en ketenborging, om de integriteit van het product te waarborgen.
Voorbeeldprocedure voor opleiding en training
Hierbij een voorbeeldprocedure voor bedrijven, voor de trainingen en opleidingen voor nieuw en huidig personeel, om de veiligheid te waarborgen van producten.
Is er een voorbeeldprocedure voor ongedierte?
Hierbij een voorbeeldprocedure voor bedrijven omtrent het bestrijden van ongedierte door externe partijen en de interne controle voor ongedierte bestrijding.
De procedure voor het microbiologisch onderzoek
Hierbij een voorbeeldprocedure voor bedrijven omtrent extern microbiologisch onderzoek van de monsteropname tot de beoordeling van de onderzoeksresultaten.
Procedure: aantonen microbiologische beheersing
Hierbij een voorbeeldprocedure voor bedrijven omtrent de aantoonbare beheersing van de microbiologische gesteldheid van de producten, omgeving en de handen.
Is er meer informatie over management reviews?
Jaarlijks moet de kwaliteitsafdeling beoordeeld worden met de management review, om de mogelijke verbeteringen van het kwaliteitssysteem door te kunnen voeren.
De leveranciersbeoordeling: Is er een voorbeeld?
Hierbij een voorbeeld van een leveranciersbeoordeling voor het voedselbedrijf, om de kwaliteit van de leveranciers waar te borgen, door documentatie.
Wat is een labelings- en verpakkingscontrole?
De labeling en verpakkingscontrole is van belang om het onjuist of verkeer etiketteren worden te voorkomen voor de productielijnen en verpakkingsmaterialen.
Wat is kalibratie en waarom is het een nodig?
Kalibratie vindt plaats door de bevoegde personen. Alle gebruikte meetmiddelen dienen tijdig en juist gekalibreerd te worden om de accuraatheid waar te borgen.
Wat is een auditplanning en wat omvat het plan?
Hierbij een korte beschrijving van de auditplanning, om te voldoen aan het HACCP plan, met een minimale frequentie van vier interne audit momenten per jaar.
Zijn de inspectiesrondes een deel van de audit?
Een inspectieronde is een van de onderdelen van de interne audit, door het controleren van de correcte conditie en hygiëne van het voedingsmiddelenbedrijf.
Wat staat er minimaal in een auditrapportage?
Hierbij een bondige opsomming van de minimale eisen van een auditrapportage om te voldoen aan de eisen van de audit om een succesvolle audit uit te voeren.
Wat doe je tijdens de uitvoering van een audit?
Tijdens een audit zijn er bepaalde procedures die je moet uitvoeren en bijpassen maatregelingen die genomen moeten worden om eensgezind te zijn met de scope.
Wat zijn specificaties van een interne audit?
Het doel van de interne audits is een doorlopend assessment om ervoor te zorgen, dat het bedrijf de procedures en instructies in het kwaliteitssysteem volgt.
Wat moet je doen tijdens een ingangscontrole?
Hierbij leveren wij een voorbeeld van een ingangscontrole om te zien waar je rekening mee dient te houden tijdens de controle, om te voldoen aan de eisen.
Wat is een incident en hoe wordt het verwerkt?
De incidenten zoals product klachten zijn, situaties die gevaarlijk zijn voor het product proces en de werknemers met de bijpassende corrigerende maatregelen.
Zijn er voorbeeld maatregelingen: Food Defense?
Hierbij een opsomming met de passende maatregelen voor Food Defense om continu voorbereid te zijn voor eventuele interne en externe sabotage voor het bedrijf.
Hoe ziet de procedure voor documentatie eruit?
Hierbij volgt een voorbeeld procedure voor documentatie, met behulp van het digitale kwaliteitshandboek. Registraties worden bewaard in het 32 mappen systeem.
Acties bij het treffen van glas en hard plastic
Hierbij de maatregelen die genomen moeten worden wanneer er glas delen of hard plastic wordt aangetroffen in het proces, om de fysische gevaren te voorkomen.
Het overzicht maatregelingen voor Food Defense
Bekijk aan de hand van het onderstaande voorbeeld welke maatregelen een bedrijf kan treffen omtrent de preventie en het managen van Food Defense problemen.
Wat moet er minimaal in de Root Cause Analysis?
Een Root Cause Analysis kan gebruikt worden, bij het voordoen van fouten, zoals producten en audits met niet-conformiteiten, tijdens recalls voor producten.
De corrigerende en de preventieve maatregelen
Bij deze een een opsomming van corrigerende en preventieve maatregelen om problemen in het bedrijf te minimaliseren of te voorkomen in het gehele food bedrijf.
Waar is een blokkade procedure voor bedoeld?
Hier volgt meer informatie over de blokkade procedure, inclusief het uitvoeren van de blokkades, de mogelijke maatregelen en de registratie bij een blokkades.
Is er een generieke bezoekers procedure: Food?
De generieke bezoekers procedure voor het levensmiddelenbedrijf, om de veiligheid van de bezoeker, het personeel, het proces en het product waar te borgen.
Waar moet je opletten bij de producten opslag?
Bij de opslag moeten er allerlei aspecten gecontroleerd worden. Eisen verschillende voor grondstoffen, een gereed product of bij de opslag van halffabricaten.
Wat is onderdeel van een schoonmaakcontrole?
Hierbij een overzicht met de eisen voor een schoonmaakcontrole, en de nodige acties wanneer er afwijkingen worden geconstateerd tijdens de schoonmaakcontrole.
Wat is nodig bij de opslagtemperatuur controle?
Hierbij een overzicht met de eisen voor een opslagtemperatuur controle, en de nodige acties wanneer er afwijkingen worden geconstateerd tijdens de controle.
Wat wordt er bedoeld met een kledingcontrole?
Hierbij een overzicht met de eisen voor een kledingcontrole, en de nodige acties wanneer er kleding afwijkingen worden geconstateerd gedurende een controle.
Wat zijn de kennisvragen voor nieuw personeel?
Hieronder een overzicht met de thema's van de kennisvragen voor (nieuw) personeel, de uitvoering van toetsing en de nodige acties bij een eventuele afwijking.
Wat zijn de kennisvragen voor het personeel?
Hieronder een overzicht met de thema's van de kennisvragen voor nieuw personeel, de uitvoering van toetsing en de nodige acties bij een eventuele afwijking.
Wat zijn vleesbenamingen voor elk stuk vlees?
In het onderstaande overzicht staan alle vleesbenamingen. Zowel voor varken, rund, kalf, kip en kalkoen. Downloaden? Dat kan nu via de onderstaande button.
Voorbeeld klachten voedselveiligheid procedure
Hierbij een voorbeeld van een procedure, voor de verwerking van klachten omtrent voedselveiligheid, inclusief de definities van een voedselveiligheidsklacht.
Wat is onderdeel van een incidentenrapportage?
Hierbij de definitie van de incidentenrapportage, de benodigde stappen van de uitvoering, en de acties als afwijkingen zich voordoen tijdens een rapportage.
Is er meer informatie over een Hygiënecontrole?
Hierbij de definitie van de hygiënecontrole, de benodigde stappen van de uitvoering, en de acties als afwijkingen zich voordoen gedurende een hygiënecontrole.
Voorbeeld Bedrijfsprotocol Coronavirus COVID-19
Wegens de huidige COVID-19 pandemie, heeft QAssruance een bedrijfsprotocol opgesteld om de veiligheid en de gezondheid van personeel en gasten te waardborgen.
Hoe ziet de glas & hard plastic controle eruit?
Hierbij een voorbeeld van de procedure van de glas en hard plastic controle, met de nodige acties wanneer een afwijking geconstateerd is tijdens de controle.
Hoe is een desinfectie controle vorm gegeven?
Bij deze levert QAssurance een voorbeeldprocedure van de desinfectie controle, met de definities en de essentiële acties wanneer afwijkingen in het spel zijn.
Wat doe je tijdens de traceersysteem controle?
Bij deze levert QAssurance een voorbeeldprocedure voor de controle van het traceer systeem, met de definities en acties wanneer afwijkingen in het spel zijn.
Wat bedoelt men met een controle specificaties?
Bij deze levert QAssurance een voorbeeldprocedure voor de controle van het de speculaties, met de definities en acties wanneer afwijkingen in het spel zijn.
Wat houd een controle schoonmaak uitvoering in?
Hierbij een overzicht, met de uitleg van het uitvoeren van een zo gehete schoonmaak controle en de acties die moeten worden genomen bij eventuele afwijkingen.
Wat is de controle productvreemde bestanddelen?
Voor het voorkomen van productvreemde bestanddelen (fysische gevaren), voert men een controle ronde uit en zijn er acties wanneer een afwijking wordt vernomen.
Wat houd een controle voor procescontroles in?
Voor het waardborgen van het proces, zijn er er proces controles. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de acties wanneer een afwijking wordt geconstateerd.
Hoe ziet de controle voor opslagcellen er uit?
Voor het waardborgen van de kwaliteit van de opslag, zijn er er opslag controles. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de nodige acties bij een afwijking.
Hoe is de controle voor ongediertebestrijding?
Om de kwaliteit van de ongediertebestrijding waar te borgen zijn er controles. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de essentiële acties bij een afwijking.
Wat is de controle microbiologisch onderzoek?
Om de kwaliteit van microbiologisch onderzoek waar te borgen zijn er controles. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de essentiële acties bij een afwijking.
Wat is precies het basisvoorwaardenprogramma?
Het basisvoorwaardenprogramma beschrijft de minimale eisen voor een levensmiddelenbedrijf. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de acties bij een afwijking.
Wat is een CCP of een Critical Control Point ?
Een CCP, is een kritisch controle punt om risico's te beheren in een HACCP studie. Hierbij de uitleg van de uitvoering en de nodige acties bij een afwijking.
Hebben jullie een basisvoorwaarden voorbeeld?
Hierbij volgt een tabel met een voorbeeld voor de basisvoorwaarden voor voedselveiligheid, met de norm, de normtekst en de verdere essentiële specificaties.
Wat is het exact het doel van een HACCP-team?
Het HACCP-Team is verantwoordelijk voor de actualiteit van HACCP studie, naast het beheersen van gevaren, en het vorm geven van de nodige CCP's en de OPRP's.
Wat is de FSSP, Food Spoilage Safety Predictor?
De FSSP, Food Spoilage and Safety Predictor modelleert en voorspelt de groei van micro-organismen voor het levensmiddelen product, en tevens de houdbaarheid.
Wat is onderdeel van term de Voedselveiligheid?
Voedselveiligheid is een term om aan te geven hoe (on)veilig voedsel is, bijvoorbeeld levensmiddelen die besmet zijn met ziekmakers en/of schadelijke stoffen.
Maximale bacteriën richtlijnen voor levensmiddelen
Levensmiddelenbedrijven moeten zich houden aan de maximale richtlijnen opgesteld voor bacteriën, om te voldoen aan de Europese Verordening (EG) 2073/2005.
Ingrediënten van margarine voor de declaratie.
Om de declaratie eisen voor margarine wanneer het gebruikt wordt als ingrediënt. Volgens de wetgeving hangt de benoeming van het ingrediënt af van de situatie.
Welke wetgeving geeft meer informatie over EG?
De volgende pagina antwoord waar en in welke wetgeving is de regelgeving ovaaltje met EG nummer te vinden, tevens zijn er extra bijlages met extra informatie.
Is er een overzicht van GN codes beschikbaar?
Voor de overzicht van GN codes, kunt U QAssurance bellen en mailen. Bij onduidelijkheid staan 'wij' QAssurance uw bedrijf graag te hulp met een luisterend oor.
De bevroren dierlijke levensmiddelen wetgeving
De volgende pagina antwoord de vraag over het bevriezen van dierlijke producten met de wetgeving. Verder kan het bestand alleen gedownload worden voor klanten.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid linolzuur?
De volgende pagina antwoord de vraag, of alle dagelijkse voeding vervangende maaltijdvervangers, 4,5 gram linolzuur moet bevatten per portie of per etmaal.
Microbiologische richtwaarden voor verse zalm
In de volgende pagina bevind een overzicht met de actuele microbiologische richtlijnen van de verse zalm inclusief de kve/gram, per (groep) micro-organisme.
FSSC 22000 en BRC Food: Voorkomen van high care
In deze pagina word de high care of CCP beschreven voor de standaarden BRC en FSSC 22000, met een bijpassende link voor meer informatie over FSSC 22000.
Moet vis met hoofdletters gedeclareerd worden?
Volgens de wetgeving moeten allergenen met hoofdletter vermeld worden op het etiket of de label, om de juist allergenen informatie te beschrijven.
Vet en of olie: Hoe werkt de etikettering eigelijk?
De wetgeving geeft geen duidelijke informatie wanneer het plantaardige olie is of vet. Daarom is het belangrijk om de kamertemperatuur Stelregel te gebruiken.
Kan ik beter de ketjap vervangen voor sojasaus?
Volgens de wetgeving is het niet toegestaan om 3-MCPD-vrij te gebruiken als een claim. Verder, kunnen gefermenteerde soja producten geen 3-MCPD bevatten.
Moeten vrije vetzuren gemeten worden en waarom?
Het meten van de vrije vetzuren facultatief als er de polaire deeltjes gemeten worden. Dagelijks testen is voldoende, tenzij de norm vaak wordt overschreden.
Wanneer mag het etiket ‘glutenvrij‘ vermelden?
Om de claim glutenvrij te gebruiken, mag een product maximaal 20 mg per kg bevatten. Bij hogere waardes, moet het ingrediënt aangeduid worden.
Mag rookaroma gebruikt worden runderrookvlees?
Volgens Verordening (EG) nr. 2065/2003 mag de term ''Rookaroma'' gebruikt worden, door fractionering en zuivering van gecondenseerde rook.
Handleiding nieuwe etiketteringsvoorschriften
De te downloaden pdf van de FNLI over de ''nieuwe etiketteringsvoorschriften'', is alleen bedoeld voor klanten en toegankelijk voor de klanten van QAssurance.
DPTG : Zijn di-en polymere triglyceriden schadelijk?
De huidige pagina zal beschrijven hoe schadelijkheid de stof DPTG is. Volgens de wettelijke normen, is een % van DPTG 16% beschouwd als schadelijk.
Is het meten van de diepvriestemperatuur nodig?
De huidige wetgeving heeft geen specifieke wet of regelgeving voor deze casus. Het meten van diepvriestemperatuur niet echt nodig.
Hoe vaak moet het frituurvet worden getest?
Volgens de wet kan bij elk gebruik van het frituurvet de waarde oplopen tot boven de wettelijke limiet daarom moet er elke keer getest worden bij het gebruik.
Vallen de suiker met glucose onder de suikers?
Een beschrijving van de wetgeving over het meten van de over de benoeming van suikers. Is het toegestaan suiker en glucose te plaatsen in de zelfde groep?
Dient infoblad 64 als gevarenanalyse methode?
Infoblad 64 beschrijft een methode voor een gevarenanalyse om een risico's te beheren in het levensmiddelenbedrijf.
Wordt het middenrif beschouwd als een orgaan?
De ze pagina is verdiepend op wetgeving van de verbreiding. De Verordening 853/2004, Verordening 852/2004 en Verordening 2073/2005 worden hier besproken.
Wordt het middenrif gekenmerkt als een orgaan?
Volgens verordening 853/2004 word het middenrif geen vlees, maar slachtafval (orgaan). De definities uit de wetgevingen worden ook vrij gegeven op deze pagina.
Vleesaanduidingen: is er een lijst met aanduidingen?
Op deze kunt een lijst downloaden met vleesaanduidingen van de VNV. De vleesaanduidingen lijst is alleen te downloaden voor de klantenkring van QAssurance.
BPA: Is er een Bisphenol A verordening of wetgeving?
BPA is een chemische stof die voor kan komen in kunststof verpakkingsmateriaal, voor meer informatie lees de verordeningen die worden aanbevolen.
Hoe ontstaat een hoog kiemgetal bij balkenbrij?
In de volgende pagina wordt beschreven hoe een hoog kiemgetal kan ontstaan bij balkenbrij, er vanuit gaande dat het proces al een hittestap heeft ondergaan.
Regelgeving : vernietiging van lokale partijen.
Voornamelijk in Artikel 5 van verordening 1774/2002 wordt de kwestie van categorie 2 materiaal met de definitie en wanneer een partij lokaal vernietigd wordt.
Is er een wetgeving over herkomst etikettering?
De officiële wetgeving inzake herkomst etikettering, word besproken vanuit twee perspectieven, de landbouwkwaliteit em de traceerbaarheid.
Wat is de gehanteerde factor C4% voor melkvet?
Om te bepalen wat de concentratie C4 in melkvet is, wordt er een factor gebruikt. Melkvet varieert van 2,3% tot 4% C4, wat invloed heeft op de omrekeningen.
Wie moet het EG merk en het nummer aanbrengen?
Deze pagina beschrijft wie het EG merk aanbrengt op het etiket, met de algemene bepaling. Daarnaast bevat deze pagina een korte beschrijving over het etiket.
Wanneer moet een allergeen gedeclareerd worden?
De volgende pagina beschrijft, wanneer een 'allergeen' gedeclareerd moet worden op het etiket of label, om de veiligheid van de consumenten te waarborgen.
Is er een wetgeving voor het EG erkenningsmerk?
Wetgeving EG erkenning: een deel van de EU verordening 853/2004 wordt in de volgende passage beschrijving, wat zich richt op het EG merk.
Boeterapport: Een mondelinge verklaring kiezen
Voor een boeterapport, is het wettelijk verplicht een verklaring af te leggen. Voor het rapport wordt er geadviseerd een schriftelijke verklaring af te leggen.
Heeft QAssurance een additieven / E-nummers lijst?
Hier volgt een lijst waar alle additieven zijn opgesomd, met het E-nummer, die gebruikt kunnen worden als ingrediënten, voor op de ingrediëntendeclaraties.
Moet een hobbyproducent een erkenning hebben?
Deze pagina omschrijft het wettelijke aspect, verordeningen, voor het hebben van een erkenning voor een de hobbyproducent voor levensmiddelenproducten.
Mag je diepvries producten gekoeld vervoeren?
In de volgende cases, wordt besproken of diepvries producten gedurende het transport gekoeld mogen worden vervoerd naar een diepvrieshuis na de productie.
Moet Salmonella in 10 of 25 gram afwezig zijn?
De volgende casus vergelijkt, door middel van de wetgeving, bereide en onbewerkte producten, wanneer Salmonella in 10 gram of in 25 gram afwezig moet zijn.
Zijn we verplicht tests aan te leveren t.a.v. het van Schmallenbergvirus?
De volgende pagina zal meer context geven over de verplichting van het aanleveren van testen voor het schmallenbergvirus, met de implicaties van het virus.
Wat is kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)?
In de volgende pagina wordt vanuit de NVWA informatieblad 16, uitgelegd wat een kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID), en wanneer de KWID verplicht is.
Is er meer informatie over Halal keurmerken?
Halal staat voor dierlijke producten die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Halal producten kunnen worden herkend door een van de Halal keurmerken.
Wat is de wetgeving voor etikettering van vis?
Voor de etiketteren van vis producten, schaaldieren en weekdieren, zijn er verschillende minimale eisen vast gesteld, omschreven in de verordening 104-2000.
Is er een additieven lijst met meerdere talen?
QAssurance heeft een overzicht van additieven in zes verschillende talen. De beschikbare talen online: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.
Wat zijn de normen voor malachietgroen in vis?
In deze pagina wordt uitgelegd waar de normen van de chemische stof malachietgroen in vis op gebaseerd is. Met een uitleg over de MRL en MPRL voor de stof.
Is het wettelijk verplicht rook te vermelden?
Rook voldoet niet aan definities, natuurlijke aromastof & rookaroma. Volgens de huidige wetgeving is het niet verplicht om rook te vermelden in de declaratie.
De uitgangspunten van de vleeswaren CBL code
De hygiënecode van het CBL gebruikt als houdbaarheidstermijnen voor voorgesneden vleeswaren, NVWA richtlijnen, namelijk: 2 dagen bij 7°C of 3 dagen bij 4°C.
Informatie etikettering van vrije uitloopeieren
Als er op het etiket "vrije uitloop eieren" staat, moet het pakket ook 100% vrije uitloop eieren bevatten, anders heeft de verpakking een bedrieglijke tekst.
Informatie: koolhydraten, vetten en eiwitten.
Voorheen was het verplicht een specificatie te hebben met de energetische waarde, koolhydraten, vetten en eiwitten. Sinds 2014 is de EU verordening veranderd.
Benoemen van toegevoegde eiwit in vlees en vis
In de volgende pagina, omschrijft of vleesproducten en visserijproducten moeten benoemen wanneer er extra eiwitten zijn toegevoegd aan de dierlijke producten.
Wetgeving : land van herkomst en of oorsprong
De volgende passage legt uit wanneer de term, 'land van herkomst' gebruikt moeten worden en in welke instanties de term 'land van oorsprong' op de verpakking.
Actualiteit van de 1881/2006 Verontreiniging
De volgende passage, verteld hoe er gezocht kan worden naar huidige MRL limieten, via de eur lex website van de Europese unie. De website dagelijks vernieuwd.
Hoe worden suikers onder koolhydraten berekend?
Deze passage omschrijft en antwoordt of de hoeveelheid suikers een optelsom is van verschillende soorten suikers, waaronder monosachariden en disachariden.
Wat is het bewaaradvies speciaal voor asperges?
Volgens de wetgeving is het niet wettelijk verplicht, om op de verpakking te vermelden dat het beste is om asperges in een natte doek te waren in de ijskast.
Zijn alle groenten vrij van melk (eiwitten)?
Melk proteïne, worden aangemaakt door zoogdieren, planten kunnen deze melk proteïne niet aanmaken, daarom zijn alle groentesoorten en fruitsoorten, melkvrij.
Is een (rode) paprika altijd vrij van gluten?
In de volgende pagina wordt uitgelegd of paprika's glutenvrij zijn. Gluten komen alleen voor in bepaalde graansoorten, daarom is een rode paprika glutenvrij.
Is er een regelgeving voor het hout voor roken?
Een houtleverancier is niet verplicht om een te voldoen aan bepaalde eisen voor het proces. Bij een onvolledige verbranding is de vorming van PAK's mogelijk.
Mag fosfaat in bevroren vis toegevoegd worden?
Afhankelijk van de het E-nummer en concentratie mogen er fosfaten worden toegevoegd als additief voor vis producten, kijkend naar verschillende verordeningen.
Mag suiker gedeclareerd worden als smaakstof?
Suiker is geen smaakstof. Bij het etiketteren kan er worden gekozen om 'toegevoegde suikers' te gebruiken. Regelmatig bevat het product al suiker van nature.
Welke wetgeving benadrukt de traceerbaarheid?
Traceerbaarheid is een alleen aspect in 178/2002. Deze pagina kijkt naar de wetgeving over traceerbaarheid die de 178/2002 aanvult in specifieke gevallen.
Huidige limiet voor vermelding van ingrediënten.
Elk ingrediënt van het product moet worden benoemd. Er zijn uitzonderingen. Kruidenmengsels mogen gegroepeerd worden wanneer het minder dan 2% aanwezig is.
Zijn er import eisen voor honing uit Duitsland?
De volgende pagina, beantwoordt aan welke (minimale) eisen een Nederlandse bedrijf aan moet voldoen, wanneer het bedrijf honing importeert van uit Duitsland.
Mag de bewaartemperatuur van een vis afwijken?
Soms kan het niet anders dan het afwijken van temperaturen, in dit geval neem het op in de HACCP, met duidelijke CCP, met eventueel microbiologisch onderzoek.
Definities voor banketspecialiteiten en brood
Voor het gebruik maken van verschillende definities als claim, bijvoorbeeld volkerenbrood, zijn er specificaties waaraan het volkerenbrood aan moet voldoen.
Kan schimmel ontstaan in een sterke koeling?
Het antwoord is Ja, door een sterke koeling op een hoge hoogte kan er schimmel ontstaan, levensmiddelenproducten, mogelijk door condens bevroren op hoogte.
Hoe bereken je de meat content in percentages?
De volgende passage omschrijft hoe stikstof gebruikt om de stikstof percentage te berekenen voor eenvoudige en samengestelde vlees producten, met voorbeelden.
Wat is de regelgeving voor enzymen gebruiken?
Deze vraag beantwoordt wat de wettelijke regelingen zijn voor het gebruik van enzymen, beschreven in EU verordening 1832-2003 en Warenwetbesluit Etikettering.
Wat is de regelgeving voor lysine gebruiken?
De volgende vraag beantwoordt, wat de wettelijke regelingen zijn voor het gebruik van Lysine met de behulp van het de warenwetbesluit bereiding en behandeling.
Hoe moet/kan ascorbinezuur gedeclareerd worden?
De volgende beantwoord hoe ascorbinezuur zuur afhankelijk van de functie, gedeclareerd moeten, bijvoorbeeld, voedingszuur, zuurteregelaar, antioxidant etc.
Tot welke categorie behoort filet americain?
Door te kijken naar verordeningen 853/2004, 2073/2005 en de Warenwet, zal de vraag beantwoordt worden tot welke van de categorieën filet americain, en meer.
Wat zijn de overeenkomsten tussen de GN codes?
De pagina omschrijft de verschillen en overeenkomsten tussen GN codes, door middel van verordening 853/2005, met de bijpassende verordening
Een genetisch gemodificeerde organismen (GGO)
Producten van genetische gemodificeerde organismen, hebben bepaalde eisen voor onder andere etikettering, waar een bedrijf zich aan moet houden.
Wanneer is het product vrij van E. coli STEC?
De volgende pagina omschrijft wanneer een levensmiddelen product, E. Coli STEC bacterie vrij mag worden verklaard afhankelijk van de eisen van verordening.
Kan een hoog zoutgehalte product diepvriezen?
Voor de definitie van diepvriezen, voor producten met een erg hoog zoutgehalte, moet artikel 1 worden gebruikt van de Warenwetregeling diepgevroren producten.
Hoe kan je Clostridium estertheticum voorkomen?
Hierbij een voorbeeld procedure, in de vorm van een stappenplan, bij een zeer bolle vacuüm verpakking, waarschijnlijk een Clostridium estertheticum besmetting.
Welke wetgeving is van kracht voor additieven?
Verordening EU 1333/2008 is van kracht voor de eisen van additieven. EU 1333/2008 is de opvolger van 2 uit 1995 'De Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven'.
Info: De gevarenanalyse en de gevarenevaluatie
Kortom: als de bevoegde autoriteit bepaalt dat risico's in grondstoffen minstens beheerst moeten worden volgens "Infoblad 64" dan zal dat ook moeten gebeuren.
Kan je EHEC bacterie vrij rundvlees waarborgen?
De volgende pagina beantwoord vragen voor het waardborgen van EHEC en andere pathogenen, door het gebruik van verordeningen, microbiologische onderzoek, etc.
Is er handel in strottenhoofden en luchtpijpen?
De volgende pagina omschrijft de wettelijke definitie van slachtafval & ingewanden, en beantwoordt of de luchtpijp en het strottenhoofd verhandeld mag worden.
Wat heb ik nodig voor de vlees export Hongkong?
Het is mogelijk om vlees te exporteren naar Hongkong als alle partijen de nodige export certificaten hebben en als het product voldoet aan de lokale wetgeving.
Moeten er etiketten op de bakjes met salades?
Volgens de wet is verplicht om de bakjes voor salades te etiketteren, omdat salades voorverpakte producten zijn. Meer uitleg staat in artikel 1 lid 4 en c.
Het injecteren of kruiden van vlees producten
Volgens de wet is er een extra erkenning nodig voor het injecteren en / of kruiden van vlees, meer informatie kan worden gevonden op de NVWA link hieronder.
Bestaat er een klachtenprocedure van de NVWA?
De NVWA is 24/7 telefonisch bereikbaar elke dag van de week voor de consumentenklachten. De lijn kan tevens gebruikt worden om NVWA klachten aan te kaarten.
Kan eipoeder ook anders gedeclareerd worden?
De volgende pagina beschrijft hoe eipoeder mogelijk alternatief benoemd kan worden, doormiddel van artikel 6 van de Warenwet,
Tracebaarheidsformulieren: Wat is bewaartermijn?
Tracebaarheidsformulieren: de tijd waarnaar wordt verwezen in het NVWA document is gebaseerd op een belastingwetgevingstermijn.
Verplichting van Etikettering op eindproducten
De volledige vraag van deze pagina is als volgt; Wat is de verplichting voor Etikettering op eindproduct als het product niet meer naar de consument gaat?
Verordening 2073/2005: Wat zijn de definities?
Voor het antwoord op deze vraag staat er meer informatie in Bijlage 1 onder punt 1.9 van de genoemde EU Verordening 2073/2005. Meer informatie staat hieronder.
Diepvries product als vers uitleveren kan dat
Is er een wetgeving waarin staat, dat als je een diepvries product vers uitlevert, dit op het etiket moet vermelden? Deze pagina zal de vraag beantwoorden.
Hoe zit het met de contaminanten in rundvlees?
Voor het beantwoorden van de vraag, leveren wij meer informatie over de verschillende contaminanten van vlees, in deze casus specifiek het vlees van runderen.
Informatie over kippensoep met 3% kippenvlees
Om de volgende vraag te beantwoorden, wordt de casus vergeleken met de product definities uit de volgende verordeningen, de EU 853/2004 en de EU 2073/2005.
Waar ligt de grens van botten van SRM in LRM?
Om de volgende vraag te beantwoorden, Botten SRM in LRM > Ligt de grens nu bij 36 of 48 maanden? of 24 maanden?, zal gekeken worden naar verordening 999/2001.
Gaat het US FSMA verhaal consequenties hebben?
De FSMA of terwijl de, Food Safety Modernization Act van de Verenigde staten. Tot hoe ver heeft het FSMA verhaal effect op de Europese wet en regelgeving.
Is er een tabel op de pH meter beschikbaar?
Om de volgende vraag te beantwoorden over pH kunt u hier meer informatie vinden over de casus.
De status van ‘Infoblad 65‘ volgens de NVWA
Sinds november 2022, zijn infoblad 64 en infoblad 65 van de NVWA, samengevoegd als informatieblad 64 voor de beheersing en analyse voor gevaren in voeding.
Hoe worden EEG stickers tegenwoorden geplakt?
Mag er gewoon op huidige manier EEG stickers geplakt blijven worden of is er inmiddels wellicht een alternatieve (en creatievere) oplossing wellicht mogelijk?
Gemodificeerd zetmeel en de benaming zetmeel
Deze pagina beantwoord de volgende vraag; Is het verplicht de soortnaam van het gemodificeerd zetmeel te benoemen? Ja, wanneer het zetmeel gluten bevat.
Welk percentage lactaat mag toegevoegd worden?
Weet u in welke hoeveelheid lactaat toegevoegd mogen worden, als ik me herinner was het 2%, maar ik heb me laten vertellen dat de wetgeving al veranderd is?
Frituurolie: Is er een andere meetmethode?
Deze pagina zal de volgende vraag beantwoorden; Weten jullie een andere of alternatieve meetmethode voor frituurolie, die wel geaccepteerd wordt door de NVWA?
Mag industriezout gebruiken i.p.v. keukenzout?
De volgende vraag zal beantwoorden op industriezout mag gebruikt worden in plaats van keukenzout, en zo ja, wanneer het wel en niet gebruikt mag worden.
Moet een extern bedrijf BRC of IFS hebben?
Een extern bedrijf heeft niet perse een BRC / IFS certificaat nodig, wel moeten ze op een manier de voedselveiligheid waarborgen, zoals een infoblad 65 audit.
Cacao en chocolade: Wanneer gebruik je de naam?
De volgende pagina, vergelijkt artikel 1, artikel 6, en artikel 11 van het warenwetbesluit cacao en chocolade, om de vraag hierboven te kunnen beantwoorden.
Hoe moet boterconcentraat gedeclareerd worden?
De NVWA heeft een kennisblad opgesteld over KWID. Op bladzijde 5 staat het voorbeeld van boterconcentraat, dit wordt gebruikt om deze vraag te beantwoorden.
HACCP: Welke risico’s behoren bij rauwe peulen?
HACCP informatie: Sommige planten maken giftige stoffen aan, wat door koken onschadelijk wordt gemaakt. Welke risico's behoren bij rauwe peulen?
Staat er in ISO 22000 iets over animal welfare?
ISO 22000 richt zich voornamelijk op voedselveiligheid, de vraag is echter of er iets wordt gezegd in de norm, over dierenwelzijn, en waar is dat te vinden.
Chocolade: Wetgeving voor imitatie chocolade
In de volgende casus wordt besproken of de term cacaofantasie gebruikt mag worden voor een imitatie chocolade product, volgends de Warenwetbesluit Etikettering.
Zijn sieraden toegestaan in de productiehal?
De vraag is sieraden en trouwringen gedragen mogen worden in een productie omgeving. Dit hangt af van de standaard die gebruikt wordt voor voedselveiligheid.
Wat is Listeria en hoe voorkom je besmetting?
De volgende pagina omschrijft de pathogeen Listeria, en waar het voorkomt met de bijbehorende ziekteverschijnselen bij een Listeria besmetting.