GFSI: Global Food Safety Initiative

GFSI staat voor Global Food Safety Initiative. Het is een initiatief van de internationale retail om erkende standaarden voor voedselveiligheid te maken.

GFSI: voedselveiligheidsmanagementsystemen

Het Initiative (GFSI) is een zakelijk initiatief voor de voortdurende verbetering van voedselveiligheidsmanagementsystemen om het vertrouwen in de levering van veilig voedsel aan consumenten wereldwijd te waarborgen.

Platform

biedt een platform voor samenwerking tussen detailhandelaren, fabrikanten en foodservicebedrijven, dienstverleners in de voedselvoorzieningsketen, internationale organisaties, de academische wereld en de overheid.

Activiteiten

De belangrijkste activiteiten binnen GFSI zijn onder meer de definitie van voedselveiligheidseisen voor voedselveiligheidsschema’s door middel van een benchmarkingproces. Aangenomen wordt dat dit proces leidt tot van bestaande voedselveiligheidsschema’s en het vertrouwen, de acceptatie en implementatie van door derden in de hele voedselvoorzieningsketen vergroot.

GFSI Guidance Document

Binnen GFSI is benchmarking een “ waarmee een voedselveiligheid gerelateerd schema wordt vergeleken met het GFSI Guidance Document”.

De huidige focus van GFSI ligt op het uitbreiden van de vereisten tot alle gebieden van de wereldwijde voedselvoorzieningsketen “van boer tot bord”.

Geschiedenis

In 2000 stond voedselveiligheid hoog in het vaandel bij bedrijven vanwege een aantal spraakmakende terugroepacties, quarantaines en negatieve publiciteit over de voedingsindustrie. Er was ook uitgebreide auditmoeheid in de branche, omdat detailhandelaren zelf inspecties of audits uitvoerden of een derde partij vroegen om dit namens hen te doen. Deze werden vaak uitgevoerd in overeenstemming met voedselveiligheidsschema’s die geen internationale certificering en accreditatie hadden, wat resulteerde in onvergelijkbare auditresultaten.

GFSI is opgericht om dit te bereiken door de harmonisatie van voedselveiligheidsnormen die duplicatie van audits in de hele toeleveringsketen zouden helpen verminderen

GFSI is de weg van benchmarking ingeslagen en heeft een model ontwikkeld dat de gelijkwaardigheid tussen bestaande voedselveiligheidsschema’s bepaalt, terwijl het flexibiliteit en keuze op de markt overlaat.

Benchmarkingmodel

Dit benchmarkingmodel is gebaseerd op het GFSI Guidance Document, een multi- document dat werd opgesteld met input van voedselveiligheidsexperts van over de hele wereld, en definieert het proces waarmee voedselveiligheidsschema’s erkenning kunnen krijgen door GFSI en geeft richtlijnen voor deze schema’s.

GFSI stimuleert continue verbetering door middel van het Guidance Document, dat regelmatig wordt bijgewerkt met wereldwijde input van de industrie om ervoor te zorgen dat de vereisten voor voedselveiligheidsbeheerschema’s robuust zijn.

GFSI voert geen certificerings- of accreditatieactiviteiten uit.

De doelstellingen van het GFSI zijn:

  • Het verminderen van voedselveiligheidsrisico’s door gelijkwaardigheid en convergentie tussen effectieve voedselveiligheidsmanagementsystemen.
  • Kostenbeheersing in het wereldwijde voedselsysteem door redundantie te elimineren en de operationele efficiëntie te verbeteren.
  • Het ontwikkelen van competenties en capaciteitsopbouw op het gebied van voedselveiligheid om consistente en effectieve wereldwijde voedselsystemen te creëren.
  • Een uniek internationaal platform voor belanghebbenden bieden voor samenwerking, kennisuitwisseling en netwerken.

GFSI erkenden standaarden

Onder andere de volgende voedselveiligheidsstandaarden zijn goedgekeurd:

Drie beoordeling-elementen GFSI

Op het gebied van voedselveiligheid zijn deze standaarden beoordeeld aan de hand van drie elementen.

  • De aanwezigheid van voedselveiligheid managementsystemen.
  • De aanwezigheid van codes goede praktijken (bijvoorbeeld distributie).
  • Het werken volgens de principes van HACCP

Lees meer over GFSI en de andere standaarden in de presentatie behorende bij module 3 van de Food Safety .

Bekijk hier ook de andere standaarden van voedselveiligheid

BRC Logo food safety

BRC British Retail Consortium

BRC staat voor British Retail Consortium. Deze bracheorganisatie voor Britse supermarkten, heeft BRC Global Standard for Food Safety ontwikkeld.
Meer informatie
fssc-22000 logo 2020

FSSC 22000 Food Safety Management Systems

FSSC 22000 staat voor Food Safety System Certification 22 000 en is een internationaal erkende vorm van aantoonbare voedselveiligheid afgeleid van de Codex.
Meer informatie
IFS LOGO Food safety

IFS International Featured Standards

IFS staat voor International Featured Standards Food en vertoont een sterke gelijkenis met BRC Food. In IFS Food wordt er gewerkt met een ‘knock-out criteria’.
Meer informatie
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'GFSI: Global Food Safety Initiative' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: