Staphylococcus aureus: Infoblad voedselveiligheid

Staphylococcus aureus is een bacterie/pathogeen die voorkomt bij mens en dier. Dit informatieblad maakt deel uit van de iMIS Food Training.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Staphylococcus aureus classificatie

Hier volgt over de werenschappelijk classificatie van ;

Familie:Micrococcaceae
Geslacht: Staphylococcus (staphylo = druiventros)
Soort: aureus (goudkleurig)

Algemeen: Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus is meestal te vinden in de neus, op de huid of in de keel van gezonde mensen en dieren. Ongeveer 30 procent van de mensen is drager van de bacterie, het grootste gedeelte heeft er echter geen last van. De bacterie verspreidt zich voornamelijk via de handen, maar kan ook via de lucht, , beddengoed 
of speelgoed worden overgedragen.

Verdacht voedsel

Voedsel dat tijdens de bereiding vele stappen ondergaat en levensmiddelen die bij licht verhoogde bewaard worden, zijn regelmatig betrokken bij Staphylococcus aureus-vergiftiging. Enkele zijn bijzonder geschikt voor het uitgroeien van deze kiem en de daarop volgende toxineproductie:

  • eiwitrijke producten: , room, ijs;
  • zoute vleesproducten (lage Aw): ham, worst, pasteitjes;
  • geopende conserven: geen concurrerende .

Ziektebeeld en incubatietijd

Staphylococcus aureus kan op twee manieren gevaarlijk zijn voor de mens. Allereerst kan de bacterie diverse huidinfecties veroorzaken. Daarnaast kan de bacterie de oorzaak zijn van voedselvergiftiging. In het geval van een voedselvergiftiging treden de binnen 2 tot 6 uur op. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid, overgeven en diarree (geen koorts).

In ernstigere gevallen treden ook verschijnselen als hoofdpijn, spierkramp en tijdelijke veranderingen in bloeddruk en hartslag op. Herstel duurt meestal 2 dagen en zelfs langer in ernstigere gevallen. 

Risicogroepen

Alle groepen zijn vatbaar voor Staphylococcus aureus.

Preventie: Staphylococcus aureus

De gifstoffen van de Staphylococcus aureus kunnen niet onwerkzaam worden gemaakt door voedsel te verhitten, bijvoorbeeld door te koken. Het is dus zaak te voorkomen dat de op voedsel terechtkomen, zoals goede (persoonlijke) en levensmiddelen voldoende koud of warm bewaren.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Staphylococcus aureus: Infoblad voedselveiligheid' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: