Trends in de Global Food Supply Chain

Als de voedselproducenten heb je te maken met een scala aan partijen, de trends in de Global Food Supply Chain gaat daar dieper op in.

Trends huidige staat van de voedselproducent

Hier volgen de volgende in de Supply Chain. Als voedselproducent heb je te maken met klanten, leveranciers, wetgeving en standaarden. Wanneer je in Nederland als de belevert er eigenlijk nog maar 3 spelers over zijn: AH, Jumbo en de Superunie. Hierdoor is een speelveld ontstaan waarin de ene partij veel groter en machtiger is dan de ander, met alle bijkomstige issues. Als voedselproducent ben je natuurlijk het meest bezig met nog mooiere maken voor nog meer consumenten, waardoor je misschien minder tijd hebt om te zien dat de rest van de wereld om je heen ook verandert.

Trends NVWA

Op het gebied van wetgeving is de NVWA nieuwe technieken gaan toepassen, waarbij de EDP (electronical processing) een nieuwe tool is geworden, waarbij je complete ERP systeem en financiele administratie wordt meegenomen en ge-analyseerd. Doordat in een ERP systeem meestal niet alles structureel wordt vastgelegd, terwijl in de praktijk wel de juiste gelabelde producten zijn uitgeleverd, krijg je vervolgens vragen over administratieve issues die uiteindelijk bij uitlevering niet tot een wettelijke overtreding hebben geleid, maar zo lijkt het dan wel in de database. Deze vorm van vereist wel aandacht voor beter datamanagement in het bedrijf.

Standaarden

Op het gebied van standaarden is veel aan het veranderen. Venture Capital heeft zich gestort op de TIC (Testing, Inspections and ) met als gevolg dat verschillende certificerende instellingen worden samengevoegd, zoals KIWA en Isacert, maar ook LRQA is gekocht door Goldman Sachs. KIWA was eerst onderdeel van NPM Capital, de investeringstak van de SVH Holding, maar is vorig jaar toegevoegd aan het SVH concern zelf, hetgeen betekent dat het een “mooie is” in een markt die jaarlijks 4,5% groeit.

Certificerende instellingen

Begin 2000 moesten de certificerende instellingen stoppen met het verrichten van advieswerk, om belangenverstrengeling met te voorkomen. Nu zijn we weer in hetzelfde vaarwater terechtgekomen. In het kader van het optimaliseren van de winstgevendheid van de certificerende instellingen is er een grote pool van freelance ontstaan, die naast audits vaak ook geven. Doordat deze auditors wel de “macht van de certificerende instellingen” hebben waar ze parttime voor werken, onstaat er weer een apart speelveld, met alle bijkomstige issues. Ook de bovenstaand genoemde certificerende instellingen zijn momenteel op zoek naar .

Fusie van leveranciers

Op het gebied van leveranciers is de laatste jaren ook veel veranderd. Leveranciers fuseren en op het gebied van grondstoffen, verpakkingen, koelhuizen, , schoonmaakmiddelen, kassenbouw zijn nieuwe global players ontstaan. Hierdoor zijn er veel grotere marktpartijen, zelfs global players, zijn ontstaan. Deze grote bedrijven maken gebruik van mooie monitoringstools en houden precies in de gaten welke foodproducent wanneer bezig is in de klantenportal, waardoor efficient kan worden geanticipeerd op een klant die misschien wat meer aandacht nodig heeft. Dit klinkt allemaal heel utopisch, maar het houdt ook in dat je -vermoedelijk- als Food bedrijf alleen maar de ingekochte service krijgt als je de dienstverlening goed monitort. Het meeste geld verdienen de dienstverleners met service die je niet verleent maar wel contractueel hebt vastgelegd.

TIC Markt

Op het gebied van de andere leveranciers in de TIC (Testing, , Certification) markt is ook veel gebeurd. Niet alleen de certificeerders zijn onderdeel geworden van Venture Capital, maar ook de laboratoria en adviesburo’s. In Nederland zijn TNO en de NEN overgenomen door buitenlandse partijen en onlangs is ook Delphi (wereldwijd teeltadvies) overgenomendoor een Canadees bedrijf. Ook zijn onder de noemer Normec, lokale Food adviesburo’s in Nederland en Belgie samengevoegd met ook overgenomen lokale laboratoria. Merieux heeft een andere grote Food Safety speler, KTBA, overgenomen.

Adviseurs

De Food Safety adviseurs stellen de onderzoeksschema’s op die uiteindelijk het kan uitvoeren. In de 2073 verordening staan alle wettelijk verplichte onderzoeken netjes gemeld. De HACCP studie bepaalt verder welke additionele analyses moeten worden uitgevoerd, en wie voert deze studie uit? Precies de Food Safety adviseurs die voor de laboratorium werken. Vervolgens moeten er volgens , 65 en 85 (Nederlandse richtlijnen voor onderzoek) natuurlijk heel veel onderzoek worden verricht, terwijl het eventuele voedselveiligheidsgevaar ook mag worden geborgd met een bedrijfsbezoek of opgevraagd analysecertificaat.

Samenwerking genoemde partijen

Om het speelveld nog ingewikkelder te maken werken bovenstaande partijen ook nog met elkaar samen. Een Food bedrijf kan zich goed wapenen tegen deze nieuwe trends. Door zelf realtime kennis te hebben van veranderingen in wetgeving, standaarden en voedselgevaren kun je je beter inhoudelijk verweren tegen opgelegde laboratorium onderzoekschema’s, bevindingen van de NVWA en de certificeringsissues. Door zelf realtime dagelijks goed alle Food Safety processen in het bedrijf vast te leggen en te rapporteren aan klant en consument, ben je eerlijk en integer bezig en zal de consument uiteindelijk om jouw vragen. (Zie Leugens op mijn Bord, pagina 6 en 46, Velzeboer, 2022). Uiteindelijk zal de consumentenvraag ervoor zorgen dat je -als kleinste speler in het veld – toch wint, zoals veel familiebedrijven al meer dan 100 jaar hebben gedaan.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Trends in de Global Food Supply Chain' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: