GFSP-rapport
Uit het GFSP-rapport blijkt dat meer dan de helft van de door donoren gefinancierde voedselveiligheidsprojecten in Afrika bezuiden de Sahara (SSA) gericht zijn op de exportmarkten, waardoor de voedselveiligheid voor Afrikaanse consumenten niet aan de orde komt.
Top ten countries for food safety projects (Source: GFSP)
In dit verslag zijn gegevens geanalyseerd van 518 voedselveiligheidsinitiatieven van donoren in SSA tussen 2010 en 2017.
“Donorinvesteringen in voedselveiligheid zijn overwegend gericht op het ondersteunen van overzeese markttoegang, handel en formele markten in plaats van op het volksgezondheidsprobleem van door voedsel overgedragen ziekten,” (GFSP 2019)
“Er zijn relatief weinig donorinvesteringen om de last van door voedsel overgedragen ziekten in Afrika bezuiden de Sahara rechtstreeks te verminderen, zoals met surveillancesystemen, publieke bewustwording van voedselveiligheidskwesties, onderzoek naar specifieke gevaren en interventies, en informele marktcapaciteit en -praktijken.” (GFSP 2019).
De studie belicht tien landen die de meeste voedselveiligheidsprojecten hadden: Burkina Faso, Burundi, Ghana, Kenia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Senegal, Tanzania en Zambia. Er was echter ten minste één project geïdentificeerd in alle 48 SSA-landen.
Bronnen:
Rateng (2019); Food Safety projects in Africa benefiting donor nations. SciDevNet.
GFSP (2019), Food Safety in Africa: Past Endeavors and Future Directions.
Gerelateerde artikelen
Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Voedselveiligheid projecten in Afrika' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: